loading ...
DISCOVER
Destination
BOOK
Do you need HELP?  
Non-binding enquiry
Non-binding enquiry
     

    Katalin napi kosaras bál

    BOGAT

    Siculeni

    GPS: 46.436888, 25.75699

    show on map

    Tel.

    E-mail:    ̶

    send message

    City: Siculeni

    Location: Siculeni, Nr. 216 ()

    Period: November 21 2015 - October 21 2015

    Katalin napi kosaras bál

    Presentation - Katalin napi kosaras bál Siculeni

    Katalin-nap a régi pásztoremberek emlékezetes napja volt, mivel ezen a napon hajtották ki utoljára a csordát. Katalin-napkor egy zsákba dughagymát szedtek és felkötötték a szabadkéménybe, hogy meleg és gőz járja át. Katalin napja időjósló és szerelmi varázsnap is. Régen az ünnep után sem lakodalmat, sem táncmulatságot nem rendeztek, mivel közelgett az adventi időszak.

    Szokás volt Katalin-napján valamely gyümölcsfa ágát vízbe tenni - ez volt a Katalin-gally - , ha ez Karácsonyig kivirágzott, azt jelentette, hogy az a lány, aki az ágat vízbe tette, a következő évben férjhez mehet. Sóvidéken a lányok Katalin-napi szokása az orgonaág virágoztatása volt. Vizes edénybe néhány orgonaágat állítottak és mindegyiknek legénynevet adtak. Úgy tartották, amelyik ág kivirágzik karácsonyra, olyan nevű legény lesz a leány jövendőbelije.

    Időjósló megfigyelés szerint, ha Katalinkor kopog, Karácsonykor tocsog. Ennek a fordítottja is érvényes, ami azt jelenti, hogy a Katalin-napi fagy esős Karácsonyt  hoz, a Katalin-napi eső pedig szép, fagyos ünnepet. Ha Katalin szépen fénylik, a Karácsony vízben úszik. Ezt bizonyítja a közmondás is: ha Katalinkor megállott a liba a jégen, akkor Karácsonykor sáros lészen.

                    Madéfalva Önkormányzata és a Madéfalvi Ifjúsági kezdeményezés évek óta megrendezi a Katalin bált.

    what's nearby
    Search nearby
    • accomodations
    • gastronomy
    • services
    • attractions
    • events
    • recreational activities
    • trails
    lorem ipsum
    lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
    lorem ipsum

    loading ...

    Katalin napi kosaras bál

    Katalin-nap a régi pásztoremberek emlékezetes napja volt, mivel ezen a napon hajtották ki utoljára a csordát. Katalin-napkor egy zsákba dughagymát szedtek és felkötötték a szabadkéménybe, hogy meleg és gőz járja át. Katalin napja időjósló és szerelmi varázsnap is. Régen az ünnep után sem lakodalmat, sem táncmulatságot nem rendeztek, mivel közelgett az adventi időszak. Szokás volt Katalin-napján valamely gyümölcsfa ágát vízbe tenni - ez volt a Katalin-gally - , ha ez Karácsonyig kivirágzott, azt jelentette, hogy az a lány, aki az ágat vízbe tette, a következő évben férjhez mehet. Sóvidéken a lányok Katalin-napi szokása az orgonaág virágoztatása volt. Vizes edénybe néhány orgonaágat állítottak és mindegyiknek legénynevet adtak. Úgy tartották, amelyik ág kivirágzik karácsonyra, olyan nevű legény lesz a leány jövendőbelije. Időjósló megfigyelés szerint, ha Katalinkor kopog, Karácsonykor tocsog. Ennek a fordítottja is érvényes, ami azt jelenti, hogy a Katalin-napi fagy esős Karácsonyt  hoz, a Katalin-napi eső pedig szép, fagyos ünnepet. Ha Katalin szépen fénylik, a Karácsony vízben úszik. Ezt bizonyítja a közmondás is: ha Katalinkor megállott a liba a jégen, akkor Karácsonykor sáros lészen.                 Madéfalva Önkormányzata és a Madéfalvi Ifjúsági kezdeményezés évek óta megrendezi a Katalin bált.