loading ...
ENTDECKE
Reiseziele
RESERVIERE
Brauchen Sie Hilfe?  
Unverbindliche Anfrage
Unverbindliche anfrage schicken
   

  András napi bál

  BOGAT

  Siculeni

  GPS: 46.436888, 25.75699

  Tel.

  E-mail:    ̶

  nachricht senden

  Stadt: Siculeni

  Standort: Siculeni, Nr. 216 ()

  Zeitraum: month - month

  András napi bál

  Allgemeine Infos - András napi bál Siculeni

  Az András-nap, november 30, Szent András apostol ünnepe.

  A népi kalendáriumban ennek kapcsán november hónapot is Szent András hava néven illették.

  E nap a néphagyományban az advent közeledtét jelzi, mivel a hozzá legközelebb eső vasárnap advent első vasárnapja. 

  Az adventi böjti időszak előtti utolsó jeles nap, amikor az Erzsébet- és a Katalin-nap után még egyet lehetett mulatni. Egyben ezzel a nappal indultak a disznóvágások (-ölések) és természetesen a disznótoros összejövetelek.

  András-nappal kapcsolatban rengeteg szokást, hagyományt eleveníthetnénk fel, egy biztos, a tél sem vette el őseink kedvét egy kis játéktól.

  András naphoz rengeteg praktika fűződik. Közismert az András napi ólomöntés és gombócfőzési varázslás. A megolvasztott ólom vízbeöntés utáni alakzata a leendő férj foglalkozását mutatja. A hajadon lányok gombócokba férfineveket tartalmazó cédulákat tettek. A víz tetejére elsőnek feljött gombóc rejtette a jövendőbeli nevét.

  András napot a disznóölés kezdő napjának is tartották. Már elég hidegre fordult ekkorra az idő, a hurka, kolbász, sajt, szalonna kifagyott, így sokáig elállt a kamrában.

  A disznóölés velejárója volt – a ma már kivesző – disznótor, a rokonoknak, jóbarátoknak rendezett lakoma. Vacsora idején sokfelé szokás volt a "maskurába" öltözöttek kántálása. Ha ismerősök voltak, az álarcokat levetve, helyet kaptak az asztalnál egy kis kóstolásra.Nem volt ajánlatos a kántálók elutasítása, mert akkor azok a jókívánságok helyett gúnyverseket kiabáltak a gazdára.

  what's nearby
  Suche in der Nähe
  • unterkünfte
  • gastronomie
  • dienstleistungen
  • attraktionen
  • veranstaltungen
  • Aktivitäten
  • Wanderwege
  lorem ipsum
  lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
  lorem ipsum

  loading ...

  András napi bál

  Az András-nap, november 30, Szent András apostol ünnepe. A népi kalendáriumban ennek kapcsán november hónapot is Szent András hava néven illették. E nap a néphagyományban az advent közeledtét jelzi, mivel a hozzá legközelebb eső vasárnap advent első vasárnapja.  Az adventi böjti időszak előtti utolsó jeles nap, amikor az Erzsébet- és a Katalin-nap után még egyet lehetett mulatni. Egyben ezzel a nappal indultak a disznóvágások (-ölések) és természetesen a disznótoros összejövetelek. András-nappal kapcsolatban rengeteg szokást, hagyományt eleveníthetnénk fel, egy biztos, a tél sem vette el őseink kedvét egy kis játéktól. András naphoz rengeteg praktika fűződik. Közismert az András napi ólomöntés és gombócfőzési varázslás. A megolvasztott ólom vízbeöntés utáni alakzata a leendő férj foglalkozását mutatja. A hajadon lányok gombócokba férfineveket tartalmazó cédulákat tettek. A víz tetejére elsőnek feljött gombóc rejtette a jövendőbeli nevét. András napot a disznóölés kezdő napjának is tartották. Már elég hidegre fordult ekkorra az idő, a hurka, kolbász, sajt, szalonna kifagyott, így sokáig elállt a kamrában. A disznóölés velejárója volt – a ma már kivesző – disznótor, a rokonoknak, jóbarátoknak rendezett lakoma. Vacsora idején sokfelé szokás volt a "maskurába" öltözöttek kántálása. Ha ismerősök voltak, az álarcokat levetve, helyet kaptak az asztalnál egy kis kóstolásra.Nem volt ajánlatos a kántálók elutasítása, mert akkor azok a jókívánságok helyett gúnyverseket kiabáltak a gazdára.